info

DONSDEKEN INFO

Een donsdeken van Lakebos geeft u het hoogste slaapcomfort het hele jaar door. Lakebos donsdekens worden gevuld met de beste kwaliteit Nieuwe Volgroeide Ganzendons en ganzenveertjes, waardoor perfecte isolatie gegarandeerd is.

In de online shop. kan u al onze donsdekens terugvinden in een breede waaier van afmetingen. Voeg daarbij deuitmuntende dienst na verkoop en u hebt alles voorhanden voor het hoogste slaapcomfort het hele jaar door.

Lakebos donsdekens

donsdekens kopen: wat je vooral moet weten…

donsdeken afmeting

Het is de bedoeling ten volle te genieten van het zalige gevoel dat een kwaliteitsdonsdeken u geeft. Daarom moet zowel in de breedte als in de lengte genoeg overschot zijn.

Bij tussenafmetingen is het aangeraden steeds de eerstvolgende grotere afmeting te nemen In de online shop kan u alle standaard afmetingen terugvinden.

voor 1 persoon
breedte donsdeken = matras breedte + 60 cm

voor 2 personen
breedte donsdeken = matras breedte + 80 cm


donsdeken warmtegraad

Het is niet zomaar aangewezen om uit zekerheidsoverwegingen het warmste dekbed uit het aangeboden gamma te kiezen. Té warm is immers even nutteloos als té koud.
Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we enkele waardevolle richtlijnen bij het kiezen van een standaardtype vooropstellen.

donsdeken type ‘duo

alle toepassingen, aanpasbaar
4 seizoenen donsdeken

donsdeken type ‘moujik

koude slaapkamer, landelijke woning
winterse temperaturen

donsdeken type ‘medium

appartement, goed geïsoleerde slaapkamer
tussenseizoen

zomer-donsdeken ‘estival

verwarmde slaapkamer
zomerse temperaturen


Lakebos donsdekens: enkel Nieuwe Volgroeide Ganzendons

Lakebos vullingen

De vulling wordt gesorteerd in drie groepen: dons, kleine veertjes en veertjes. De volgroeide dons en de kleine veertjes worden naderhand in een bepaalde gewichtsverhouding samengebracht tot één van de vier standaardkwaliteiten voor de Lakebos donsdekens Polacks, Sherpa, Nocturne, Ansara.

Lakebos vulling
Polacks
90% dons
10% kleine veertjes
witte Nieuwe Volgroeide Ganzendons
Lakebos vulling
Sherpa
90% dons
10% kleine veertjes
grijze Nieuwe Volgroeide Ganzendons
Lakebos vulling
Nocturne
70% dons
30% kleine veertjes
grijze Nieuwe Volgroeide Ganzendons
Lakebos vulling
Ansara
50% dons
50% kleine veertjes
grijze Nieuwe Volgroeide Ganzendons

Lakebos warmtegraad variaties

Hoe meer vulling in het donsdeken zit, hoe beter het zal isoleren en hoe warmer het zal aanvoelen.
Er zijn wel grenzen! Van een kwaliteitsdonsdeken mag u verwachten dat dit licht en luchtig is, dit is immers de bedoeling van een donzen dekbed.
Als er té veel vulgewicht in het donsdeken zit, zal de vulling samengeperst zitten en daalt zelfs de isolatiewaarde.

Een evenwichtsoefening dus…
Gelukkig hoeft u deze niet zelf te maken: bij kwalitatieve Lakebos donsdekens hebben wij dit (met onze meer dan 60 jaar ervaring) voor u gedaan en de natuur helpt ons daarbij: de isolatiewaarde wordt in hoofdzaak bepaald door het volume lucht in uw donsdeken.
Dons houdt per gewichtseenheid beduidend meer lucht vast dan veertjes. Dit betekent dat voor een gelijke isolatiewaarde een donzen dekbed gevuld met 90% dons minder vulgewicht zal hebben dan een donsdeken gevuld met 50% dons.

Een Lakebos donsdeken met een warmtegraad ‘medium’ heeft bij een 90% donsvulling een netto vulgewicht van 200 gr/m2,
Voor dezelfde warmtegraad in 50% dons is dit 300 gr/m2.

Het Lakebos programma omvat vier warmtegraad variaties: estival – medium – moujik – duo (vierseizoenen)


Lakebos vier seizoenen donsdekens, systeem duo

Met een vierseizoenen donsdeken kan u alle jaargetijden aan. Een vierseizoenen donsdeken bestaat uit twee afzonderlijke donsdekens die indien gewenst, aan elkaar bevestigd kunnen worden. Vandaar de naam Lakebos duo donsdeken.

Het vulgewicht van een Lakebos duo donsdeken is verdeeld over een mayor donsdeken (2/3) en een minor donsdeken (1/3). Het mayor donsdeken past perfect tijdens het tussenseizoen, daar waar het minor donsdeken geschikt is voor zomerse temperaturen. Beide samen vormen een zalig winter donsdeken.

Lakebos duo duvet

Om beide donsdekens aan elkaar te bevestigen bestaan tal van systemen zoals velcro – drukknoppen enz.
Aan dergelijke systemen zijn nadelen verbonden, vandaar dat Lakebos een unieke ritsbevestiging heeft ontwikkeld.

deskundig geconfectioneerd zodat de rits praktisch niet voelbaar is en zeker niet stoort.
stevige ononderbroken bevestiging over de volledige breedte van het donsdeken
geen losse delen die kunnen verloren gaan
geen drukknopen die uitscheuren
geen velcro die niet meer hecht door het stof
Lakebos exclusive bedding

Lakebos donsdeken afmetingen

Onze donsdekens zijn er voor iedereen, alle breedtes: 140 160 200 240 260 280 cm zijn standaard beschikbaar in 200 220 en 240 cm lang.
Voorkeur voor een maatje min of meer? Geen probleem. Lakebos donsdekens worden van naaldje tot draadje in onze eigen productieafdeling in Ieper (België) vervaardigd. Afwijkende afmetingen kunnen dus op aanvraag vlot verwerkt worden.


Lakebos donsdekens waarborg

Onze ervaring, inzet en gedrevenheid zijn de beste waarborg voor een duurzaam donsdeken met een uitmuntende prijs – kwaliteit verhouding. Vulling, duurzaamheid en service zijn meer dan belangrijke elementen. Op het ogenblik van aankoop zijn deze elementen echter niet zichtbaar.

Daarom zijn de originele Lakebos donsdekens voorzien van een productetiket met duidelijke vermelding van het Lakebos logo. De afneembare, terug te sturen waarborgkaart is uw geruststelling: ruim 60 jaar is de productie van natuurgevulde donsdekens onze hoofdbezigheid, dat is waarborg in de ware zin van het woord.

Deze waarborgen vervallen uiteraard mocht uw donsdeken door derden zijn behandeld.

Lakebos waarborgkaart

Lakebos donsdeken tip’s

Lakebos donsdeken onderhoud
‘s Morgens het donsdeken openleggen waardoor het kan luchten. Ook een raam openzetten voor extra ventilatie bevordert de slaaphygiëne..
Ga niet OP het donsdeken liggen, dit komt de elasticiteit van de vulling niet ten goede.
Verlucht uw donsdeken regelmatig (enkel bij mistvrij, droog weer) zo blijft het fris en droog.
Uw donsdeken af en toe even opschudden, hierdoor vult het zich met verse zuurstof waardoor het romig zacht en fris blijft.
Leg uw donsdeken nooit in volle zon. Rechtstreekse invloed van de zon onttrekt té veel vocht van het dons en verliest zo zijn elasticiteit.
In de winter kan u uw donsdeken desgewenst even op de verwarming leggen. Let wel: niet hoger dan kamertemperatuur.
ZEKER GEEN mattenklopper of stofzuiger gebruiken, hierdoor kunnen de poriën van het weefsel breder worden waardoor het niet meer donsdicht is. Dit heet ‘doorslag’ en hoort bij een kwaliteitsdonsdeken niet voor te komen. Het weefsel van uw kwaliteitsdonsdeken is dermate fijn geweven dat eventueel stof er zich niet kan in nestelen. Af en toe borstelen is meer dan voldoende.

Lakebos donsdeken opbergen
Laat uw donsdeken goed verluchten op een droge plaats
Stop uw donsdeken in de handige Lakebos opbergtas (dit is de tas die u toegestuurd krijgt als bevestiging van de waarborgregistratie van uw donsdeken). Heeft u geen dergelijke tas? Gebruik dan de originele Lakebos donsdekendoos.
Gebruik zeker GEEN VACUÜM zakken. Uw donsdeken moet kunnen ademen en mag niet te strak zitten..
Berg het in een tas verpakte donsdeken op in een droge plaats, niet in het zonlicht.
Sluit een blokje cederhout of enkele takjes lavendel mee in de tas, zo voorkomt u schade door motten etc…
Lakebos exclusive bedding

Lakebos donsdeken weetjes

De donsdeken koestert en beschermt tegen de kou. Het geheim? Lucht! Ieder donsje vormt immers een luchtkamertje op zich. De duizenden donsjes van Lakebos dé donsdeken zorgen samen voor een uitmuntende isolatie en klimaatregeling. Lakebos dé donsdeken is er voor iedere levensstijl en elk seizoen. Slaapt u in een extra groot of net een heel klein bed, in een verwarmde of een vrij koele slaapkamer: Lakebos heeft voor u dé juiste donsdeken…

De vulling van Lakebos dé donsdeken bevat uitsluitend Nieuw materiaal (ongebruikt, niet gerecycleerd) met Volledig volgroeide Ganzen donsvlok en kleine veertjes. De reiniging gebeurt volgens de strengste normen. Belangrijk in dit reinigingsproces is dat veertjes en dons niet beschadigd worden.

Lakebos dé donsdeken

Vulling die blootgesteld wordt aan een té intensieve ontvetting of een té krachtige droogprocedure verliest definitief zijn buigzaamheid en is niet meer bruikbaar als donsdekenvulling. De juiste behandeling van dons en veertjes is doorslaggevend voor de kwaliteit en de levensduur van uw donsdeken.

De gewichtsverhouding tussen dons en veertjes is bij de gewonnen vulmassa niet steeds gelijk. Daarom wordt gesorteerd in drie groepen: dons, kleine veertjes en veertjes. De volgroeide dons en de kleine veertjes worden naderhand in een bepaalde gewichtsverhouding samengebracht tot één van de vier standaardkwaliteiten: Polacks, Sherpa, Nocturne, Ansara.

POLACKS
90% witte dons
10% kleine veertjes
Nieuw – Volgroeid
Ganzendons

SHERPA
90% zilvergrijs dons
10% kleine veertjes
Nieuw – Volgroeid
Ganzendons

NOCTURNE
70% zilvergrijs dons
30% kleine veertjes
Nieuw – Volgroeid
Ganzendons

ANSARA
50% zilvergrijs dons
50% kleine veertjes
Nieuw – Volgroeid
Ganzendons


Nieuwe Volgroeide Ganzendons

Nieuwe:
Enkel bij het gebruik van nieuwe dons mag het woord “nieuw” vermeld worden. Bij het gebruik van gerecupereerde (tweedehands) dons is de vermelding daarvan niet verplicht (wel mag het woord nieuw dan niet gebruikt worden). Wilt u niet onder reeds gebruikte dons slapen? Let er dan op dat in de omschrijving van de vulling het woordje “nieuwe” voorkomt.

Volgroeide:
Jonge dons is klein van vlok en heeft nog geen sterke kern. Daardoor raken reeds na een geringe gebruiksperiode de donshaartjes te makkelijk los van de kern, waardoor in het donsdeken enkel nog dons ‘stof’ (Flug) zit. Het is duidelijk dat dergelijk donsdeken binnen de kortste tijd niet meer kan bieden wat men van een donsdeken mag verwachten. Uiteraard is deze ‘jonge’ dons stukken goedkoper.

Ganzendons:
We willen ons donsdeken licht, luchtig en romig… Bij gelijk vulvermogen heeft eendendons echter slechts 75% van het isolatievermogen van ganzendons. Volgroeide ganzendons heeft een beduidend grotere donsvlok dan eendendons. Het vulvolume per gewichtseenheid is bij volgroeide ganzendons significant meer dan bij eendendons (vergelijk maar eens bij eenzelfde donsdekenafmeting de grootte van de verpakkingsdoos).
Donsdekens gevuld met ganzendons zijn blijvend volumineus, zacht en duurzaam zoals een donsdeken hoort te zijn.


Donsdekens en allergie

Allergie tegen dons is uiterst zelden. Allergie tegen huisstofmijt daarentegen komt af en toe voor. Lakebos kwaliteitsdonsdekens hebben een heel fijn geweven weefsel, de super dunne donshaartjes mogen immers niet door het weefsel komen. Bijgevolg kan de huisstofmijt niet in het donsdeken dringen, waardoor een goed donsdeken ook in aanmerking komt voor mensen met allergie.


Donsdekens in buis of carré stikking

De vulling van een buisconfectie heeft steeds de neiging naar het voeteinde te verschuiven waardoor dagelijks opschudden noodzakelijk is.

Het dons wordt door de bewegende slaper te gemakkelijk weggeduwd.

Daarom werd bij Lakebos in 1981 de carré confectie op punt gezet. De verhouding carré grootte t.o.v. vulsoort en vulgewicht speelt immers een doorslaggevende rol. Al snel werd het superieure slaapcomfort van deze uitgekiende cassettes gewaardeerd om kort nadien de productie van buis donsdekens volledig stop te zetten.

Lakebos donsdekens
Lakebos donsdekens

Ook qua onderhoud heeft de carré confectie alleen maar voordelen. De  Lakebos fabrieksservice behandelt vulling en weefsel afzonderlijk: het  dons wordt geregenereerd en het weefsel vervangen door een volledig  nieuwe bekleding.

Op voorwaarde dat carré gestikte donsdekens met vakmanschap vervaardigd zijn, voldoen ze beter aan de hedendaagse verwachtingen van een comfortabel donsdeken dan de vroegere buisconfectie.


FAQ donsdekens

Er is een kleine vlek op mijn donsdeken. Wat nu?

Kleine vlekken kan u met een vochtige doek en eventueel wat zachte zeep verwijderen.
Laat de vochtige plek goed uitdrogen, eventueel met een haardroger lichtjes drogen.
In ieder geval het donsdeken niet onderdompelen in water.
Voor een grote onderhouds- of schoonmaakbeurt kan u best op de Lakebos reinigingsservice beroep doen.

Wat is het verschil tussen ganzendons en eendendons?

Eendendons verliest reeds na enkele jaren zijn veerkracht en daardoor zijn warmte. Ook geeft eendendons een specifieke geur af. Eendendons is beduidend goedkoper dan ganzendons. Ganzendons daarentegen blijft zijn veerkracht onbeperkt houden en is indien juist behandeld geurloos. Ook is de vlok van ganzendons groter dan die van eendendons, waardoor een donsdeken gevuld met ganzendons luchtiger is. Bij Lakebos wordt enkel Nieuw Volgroeide Ganzendons gebruikt, mede daardoor komt de legendarische Lakebos kwaliteit tot stand.

Wat is het verschil tussen witte en grijze dons?

In principe is tussen deze beide soorten geen verschil behalve de kleur. Wel is het zo dat witte dons meestal een grotere, beter gevormde donsvlok heeft dan grijze dons. Door de lichtreflectie van witte dons komt uw overtrek ten volle tot zijn recht .

Ik ben groter dan 1,80 meter. Welke lengte van donsdeken koop ik best?

Een donsdeken met een lengte van 240 cm lengte zal voor u meest geschikt zijn

Wij hebben een koude slaapkamer in de winter en een zeer warme slaapkamer in de zomer. Welk donsdeken kiezen wij best?

Een vierseizoenen donsdeken type DUO is hier op zijn plaats. Dit type donsdeken kan worden aangepast aan de verschillende omgevingstemperaturen. In de koudere winter worden beide delen (minor en mayor) met een rits aan hoofd- en voeteneinde aan elkaar geritst. Deze afzonderlijke delen kunnen ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur gebruikt worden.

Mijn matras meet 90/200 cm. Welke donsdeken afmeting past hierbij?

Voor een enkel bed die voor een kind bedoeld is, neemt u best de standaardmaat van 140/200 cm
Voor een enkel bed dat voor een tiener of een volwassene bedoeld is wordt vaker 140/220 cm of 160/220 cm genomen.

Mijn matras meet 140/200 cm. Welke donsdeken afmeting past hierbij?

Voor een matras van 140 cm breed wordt een donsdeken van 200/200 cm of 200/220 cm voorgesteld.
Indien de matras of het bed redelijk hoog is, kan ook een donsdeken van 240/220 cm gekozen worden.

Onze kamer is nooit onder de 18 graden. Welk donsdeken kiezen we best?

Bij dergelijke slaapkamer temperaturen is een donsdeken type MEDIUM best geschikt.
Ook een vierseizoenen donsdeken type DUO (minor en mayor) is geschikt en kan bovendien naargelang het seizoen worden aangepast.

Mijn partner heeft het steeds te warm en ik heb het steeds te koud, hoe lossen wij dit op?

In dit geval kiest u best voor 2 afzonderlijke donsdekens van 140/200 cm of van 160/220 cm.
Zo kan u volledig individueel de warmtegraad van uw donsdeken kiezen.

Ik ben allergisch voor huisstofmijt. Kan ik onder een donsdeken slapen?

Indien het om een huisstofmijt allergie gaat kan u normaal gezien perfect onder een donsdeken slapen. Het weefsel van een Lakebos donsdeken is immers zo dicht geweven dat de huisstofmijt uw donsdeken niet opzoekt.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Lakebos nieuwsbrief
ontvang onze nieuswbrief met nieuwe collecties, interessante acties enz.
ErrorHere